SZÚ


Ukrajina a migrace

Mutace Covid-19

corona.jpg

Antibiotická rezistence

NZIP

      

ockovani.png

NUTRIVIGILANCE CZ

Kontaktní údaje


Státní zdravotní ústav
Šrobárova 49/48
Praha 10, 100 00
Tel.: 26708 1111
E-mail pro elektronická podání:
podatelna@szu_cz
E-mail pro elektronickou fakturaci:
fakturace@szu_cz
Běžný tvar e-mailu zaměstnanců SZÚ:
jmeno.prijmeni@szu_cz
Datová schránka: ymkj9r5
IČ: 75010330
DIČ: CZ75010330
Č. účtu: 1730101/0710
Profily zadavatele:
e-Gordion
Tendermarket
NEN
Tisková mluvčí:
Štěpánka Čechová
Tel.: 725 191 383
Home

Aktuality


Komentář k výskytu chřipky na Ukrajině, v Arménii, v Pakistánu a v Turecku

Aktualizace k 18.1.2016


 

Komentář k výskytu chřipky na Ukrajině a v Arménii

Na Ukrajině bylo v období od 28.10.2015 do 10.1.2016 evidováno 25 úmrtí na chřipku. 


 

Rádce školní jídelny díl 1., díl 2.

Státní zdravotní ústav vydal publikaci s přesným popisem Nutričních doporučení ministerstva zdravotnictví ke spotřebnímu koši. Nyní doplňujeme Rádce školní jídelny 2 - Objektivní vedení spotřebního koše


 

Reklama by neměla překračovat národní vodítka pro střídmou konzumaci alkoholu

„Už si měl dnes své tři kousky?“, občas slýchám v regionálním vysílání. Míní se tím 3 piva bez udání obsahu alkoholu a objemu. Mazané. Laik si pod tím zřídka představí nealkoholické pivo a méně než tři půllitry. Podobné rozhovory zní ve veřejném prostoru i na téma víno či tvrdý alkohol. Zvláště na sklonku roku, kdy nejeden z nás překročí „maximální dávky pro nárazové pití“. Členské země v EU se na zasedání Rady EPSCO 7. 12. 2015 shodly na potřebě nové strategie EU pro alkohol, a to směrem ke snížení nadměrné konzumace, ve které ČR vyniká. Prohibice je nesmysl, alkoholické nápoje jsou součástí naší historie, současnosti i budoucnosti. Cílem naší práce proto bylo srovnání dostupných národních vodítek pro střídmou „nízko-rizikovou“ konzumaci alkoholických nápojů. Národní vodítka v ČR existují. Jsou kvantitativně srovnatelná např. s Německem a Rakouskem.


 

Nutrivigilance – problémy s doplňky stravy obsahující chlorelu a spirulinu

Systém Nutrivigilance obdržel dvě hlášení týkající se nežádoucí zdravotní reakce po konzumaci doplňků stravy obsahující chlorelu, nebo chlorelu se spirulinou jako pojivo. V obou případech se jednalo o dospělé osoby, u kterých se objevily potíže v oblasti trávicího traktu, které po vysazení přípravku vymizely bez subjektivních následků. Jednotlivé případy spolu nesouvisely. V obou případech bylo provedeno hodnocení příčinné souvislosti. V jednom případě byl vzhledem k závažnějšímu efektu kontaktován i výrobce doplňku stravy. Některé doplňky stravy jsou známé svými vedlejšími negativními účinky. Z případů plyne poučení pro spotřebitele i kontrolní orgány.


 

Masné výrobky, červené maso a rakovina

Většina veřejnosti zaznamenala zprávu IARC FAO/WHO o „definitivní“ klasifikaci masných výrobků jako příčiny rakoviny a červeného masa jako pravděpodobné příčiny rakoviny. Přestože není k dispozici monografie s detaily hodnocení (nebo snad i proto), vyjádřilo se k tématu mnoho odborníků i laiků. Některé současné pohledy na věc zasluhují komentář. Přečtěte si stanoviska CZVP k diskutovaným otázkám. Z grafů se dozvíte nejen řadu zajímavých informací o situaci v ČR, jak ji průběžně monitorujeme, ale i doporučení pro spotřebitele, které jsou dávno známe, jen se na ně možná trochu zapomíná nebo snad i chce zapomínat.  .


 

Zprávy CEM 10 - říjen 2015


 

Očekávané výsledky EHK-909 - bakteriologická diagnostika


 

Vyhlášení soutěže mladých pracovníků „O cenu SZÚ“ 2015


 

Tisková konference k Evropskému týdnu testování na HIV


 

Tisková zpráva k Evropskému antibiotickému dni pro rok 2015


 

Evropský antibiotický den 2015


 

Jednodenní odborná konference (konzultační den): Problematika pertuse. Aktualizovaný program.

Ve čtvrtek 10. prosince 2015 se bude ve velké posluchárně SZÚ konat konzultační den "Problematika pertuse". Program, přihláška a možnost platby na konferenci.